
Vacature: publiciteitsmedewerker
September 17, 2024
Publication in the Journal of Alternative Finance; Insights from the Basic Income Pilot in Uganda
May 16, 2025Het basisinkomenproject van INclusion in Welle trekt nu ook internationaal de aandacht. Het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Alternative Finance heeft een artikel van de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen gepubliceerd. In de publicatie wordt het project beschreven met de overwegend positieve resultaten maar ook de problemen die zich voordeden. De onderzoekers geven aanbevelingen voor toekomstige projecten.
Het artikel is gebaseerd op zowel de kwantitatieve onderzoeken (enquêtes) in 2019 en 2022, als de diepte-interviews van promovenda Lisa van Dongen met belangrijke personen en inwoners van Welle in 2022 en 2024.
INclusion is de enige Nederlandse organisatie met een basisinkomenproject, in de literatuur meestal aangeduid met unconditional cash transfer (UCT). Internationaal zijn er meer UCT-projecten. De onderzoekers noemen drie onderscheidende kenmerken van INclusions project in Welle, waardoor dit project een toegevoegde waarde heeft voor het internationale wetenschappelijke onderzoek:
- Het feit dat ook de kinderen in Welle een basisinkomen krijgen, even hoog als dat van de volwassenen. In andere basisinkomenprojecten krijgen kinderen geen of een lager basisinkomen.
- Het door de inwoners van Welle ingestelde en democratisch gekozen Steering Committee. Dit comité adviseert de inwoners over een verstandige besteding van hun basisinkomen en bemiddelt als er problemen zijn.
- Het community fund dat de inwoners hebben gebruikt voor twee waterputten in het dorp.
Het comité en het dorpsfonds, worden door de onderzoekers als belangrijke pijlers voor het succes van het project gezien. Het comité is belangrijk voor advies en bemiddeling. Het heeft de bewoners bijvoorbeeld aangespoord om te stoppen met het kappen van bomen voor houtskoolproductie en gestimuleerd om in plaatst daarvan het basisinkomen te gebruiken voor investering in productieve activiteiten, zoals landbouw en veeteelt, en in onderwijs. Verder heeft het comité samen met andere lokale leiders en met onze Oegandese partner AFARD bemiddeld bij conflicten.
In de publicatie worden twee situaties genoemd waarbij bemiddeling nodig was. Als eerste waren er gezinnen waarin spanningen hoog opliepen, omdat het basisinkomen voor de kinderen naar de moeders gaat. Mannen voelden zich hierdoor in hun traditionele machtspositie aangetast. De conflicten liepen soms hoog op. Na bemiddeling is de rust wedergekeerd. Het uiteindelijke effect van het basisinkomen op de zeggenschap van vrouwen en op gezinsrelaties blijkt positief te zijn. Meerdere geïnterviewden geven aan dat het basisinkomen gezinsleden, waaronder zijzelf, ertoe aan hebben gezet om samen met hun partner en andere familieleden de huishoudfinanciën te bespreken. Zo zegt een van de vorig jaar geïnterviewde vrouwen:
“Mijn man en ik gingen nooit samen zitten om over belangrijke gezinsinvesteringen te praten of te beslissen; sinds de komst van het basisinkomen is alles veranderd.”
De eerste waterput in het dorp was een tweede bron van spanningen, omdat deze niet voldoende water opleverde voor iedereen. Na de aanleg van de tweede waterput in 2024 zijn deze spanningen verdwenen.
De waterputten dragen nu juist bij aan hechtere sociale relaties in Welle. Dit met name omdat ze zorgen voor een aanzienlijke tijdsbesparing. Vroeger moesten de vrouwen van Welle kilometers lopen om water te halen. Soms bleven ze er zelfs overnachten en kwamen pas de volgende dag terug. Nu kan iedereen dichtbij huis water halen. Een van de geïnterviewden zegt hierover:
"Mensen hoeven niet langer kilometers te reizen om water te vinden. Het is nu gemakkelijk om water te halen en dit geeft ons meer tijd voor werk en sociale contacten."
Naast het feit dat er meer tijd is voor werk en voor gezins- en sociale relaties, zijn de waterputten ook ontmoetingsplekken. Daarnaast zorgt het schone water uit de waterputten voor een betere gezondheid. Het water dat vroeger werd gebruikt was vaak onhygiënisch water uit een rivier of andere waterstroom.
Het dorpsfonds waardoor de waterputten er konden komen is dus een belangrijke toevoeging aan het project. Het dorpsfonds zorgt ook voor een versterking van het gemeenschapsgevoel, omdat de inwoners van Welle nu ervaren dat ze samen kunnen werken aan een betere toekomst voor iedereen.
Ook het individuele basisinkomen zorgt voor veel positieve veranderingen in Welle. De onderzoekers schrijven:
“Op basis van de data uit de enquêtes en de interviews concluderen we dat het project grotendeels positieve effecten heeft gehad op de inwoners van Welle, op het gebied van duurzaam levensonderhoud, consumptie, voedselzekerheid, sparen, fysieke gezondheid, emotioneel welzijn en verschillende dimensies van sociale cohesie.”
De voorzitter van de dorpsraad zegt dat het project de mensen in Welle echt dichter bij elkaar heeft gebracht. Mensen hebben nu meer tijd en middelen om samen te komen, te eten en drinken, en te werken. Een andere geïnterviewde vertelt:
“Mensen kunnen nu veel dingen met elkaar delen en elkaar ook helpen in tijden van nood, ook bij de landbouw.”
Een duidelijk voorbeeld van onderlinge hulp was dat de dorpelingen gezamenlijk voor een zieke medebewoner het transport naar een ziekenhuis en de behandeling betaalden.
Eén positieve ontwikkeling die veel wordt genoemd in de interviews is het overstappen van houtskoolproductie, waarvoor bomen worden gekapt, naar duurzamere activiteiten zoals landbouw en kleine bedrijven. Veel inwoners hadden de houtskoolproductie voorafgaand aan het project nodig voor hun levensonderhoud. Zoals al vermeld, heeft het Steering Committee deze overgang bevorderd.
Het project en het onderzoek bieden waardevolle lessen voor beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties bij toekomstige UCT-projecten. De onderzoekers wijzen op het belang van een goede begeleiding van het project door lokale leiders en instituties die kunnen bemiddelen als er problemen optreden. Daarnaast blijkt het dorpsfonds een duidelijke toegevoegde waarde te hebben, door de inwoners in staat te stellen samen te investeren in publieke voorzieningen. In de woorden van de onderzoekers:
“Local institutional incentives and enforcement mechanisms for tackling communal challenges and emerging conflicts, as well as community-managed funds, are of key importance for cash transfers to succeed.”
Lees het artikel voor nog veel meer interessante observaties en conclusies:
van Dongen, E., Lensink, R., & Mueller, A. (2025). Effects of Cash-Transfer Programs New Evidence From Uganda. Journal of Alternative Finance, 0(0). https://doi.org/10.1177/27533743251339825
Help ons dit succesvolle project voort te zetten
en wordt donateur.
Een uitgebreider overzicht van de positieve resultaten van het project is ook te vinden in het wetenschappelijke rapport dat in juni 2023 is gepubliceerd. Of lees voor een samenvatting het artikel dat we hierover eerder schreven:
Wetenschappelijk onderzoek: veel positieve resultaten na eerste 2,5 jaar van het basisinkomenproject in Oeganda