Hoe werkt het?


Direct bij de ontvanger

Bij INclusion vinden we het belangrijk dat er zoveel mogelijk van jouw gedoneerde geld terechtkomt bij de allerarmsten. Daarom werken we met een systeem dat ervoor zorgt dat geld rechtstreeks naar de ontvanger gaat, namelijk ‘mobile money’. Het is een veelgebruikt systeem in Afrika. Elke maand ontvangen de inwoners van het projectdorp het geld op de mobiele telefoon die ze aan het begin van het project hebben gekregen. Met dit mobiele geld kunnen ze rechtstreeks aankopen doen, of ze kunnen het omzetten naar contant geld. Mobiel geld is een efficiënte en betrouwbare manier om geld te geven.


Eigen keuzes maken

Wij geloven dat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben. Door mensen zelf te laten bepalen waar ze het geld aan besteden, wordt het ’t meest effectief gebruikt. Voor het ene gezin zal honger het grootste probleem zijn, dus zij zullen het allereerst aan voedsel besteden. Anderen gebruiken het voor de versteviging van hun huis, voor schoolgeld of medicijnen. Weer anderen investeren het geld in grond of zaden of vee om beter in de eigen voedselbehoefte te kunnen voorzien, of bijvoorbeeld in een naaimachine om kleren te kunnen maken en verkopen.


Iedereen gaat erop vooruit

Bij de start selecteren wij een gemeenschap van minimaal 350 mensen. Iedereen ontvangt ongeveer €0,50 per dag, ongeacht leeftijd of andere verschillen. Daarnaast ontvangt de gemeenschap een bedrag om collectief te besteden. Zo verbetert niet alleen het leven van de mensen individueel, maar kunnen de bewoners ook samen werken aan het verbeteren van de voorzieningen in het dorp.


Een menswaardig bestaan

In de praktijk blijkt dat mensen erg gemotiveerd zijn om op een verantwoordelijke manier met het ontvangen geld om te gaan. Ze grijpen het aan als een kans om hun leven echt te veranderen. Omdat INclusion een gemeenschap langdurig blijft steunen is de kans dat problemen echt worden opgelost en mensen daarna voor zichzelf kunnen zorgen veel groter dan bij eenmalige hulpprojecten.

Ons eerste project in Welle (Oeganda)

In Noordwest Oeganda ligt het District Nebbi met daarin een dorp genaamd Welle. In Welle wonen zo’n 350 mensen, die allemaal deelnemen aan het eerste project van INclusion. We noemen dit project het “Nebbi Inclusive Development Project” (NIDP).

Van 2020 tot 2027 krijgen álle inwoners van Welle, dus ook de kinderen, een onvoorwaardelijk basisinkomen van omgerekend €15 per maand. Dit bedrag is net genoeg om in de minimale basisbehoeften te voorzien.

Grote verbeteringen na twee jaar basisinkomen

  • Er staan meer semi-permanente (stenen) huizen
  • meer kinderen kunnen naar school (meer dan 70%, vroeger slechts 15%)
  • families worden niet meer gedwongen te werken in de ongezonde houtskool-industrie.
  • De inwoners van het dorp hebben besloten met geld uit het dorpsfonds een waterput aan te leggen, waardoor vrouwen en kinderen niet meer urenlang hoeven lopen met een jerrycan water.

Veel gestelde vragen

1Waarom werkt deze manier van geven?
De afgelopen jaren is er al het nodige onderzoek gedaan naar deze manier van ontwikkelingshulp: unconditional cash transfers. De resultaten daarvan zijn zonder uitzondering positief! Het blijkt dat arme mensen het geld goed besteden en ook heel initiatiefrijk zijn als hen toekomstperspectief wordt geboden. Wil je meer weten? Klik hier om een aantal wetenschappelijke publicaties te bekijken.
2Hoe weet je waaraan mensen het geld besteden?
De ontvangers zijn volledig vrij in de besteding van het geld. Wij gaan ervan uit dat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben, en dat ze het geld verantwoord zullen besteden. Al het onderzoek dat naar 'unconditional cash transfers' is gedaan laat dit ook zien. We laten het huidige project in Uganda onderzoeken door de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met AFARD. De eerste resultaten zijn positief. Hieruit blijkt dat de mensen het geld het vooral voor eerste levensbehoefte hebben gebruikt. Ben je geïnteresseerd in meer wetenschappelijk onderzoek, neem dan een kijkje op deze pagina .
3Hoe weet ik zeker dat mijn geld bij de mensen in Uganda terecht komt?
Bij INclusion vinden we het belangrijk dat jouw donatie rechtstreeks naar de mensen in Uganda gaat. Daarom werken we met ‘mobile money’. Aan het begin van het project ontvangen alle inwoners van het projectdorp een mobiele telefoon. Eén keer per maand ontvangen ze het onvoorwaardelijke geldbedrag op deze mobiele telefoon. Daarmee kunnen ze betalingen doen, of ze kunnen het lokaal tegen een vast tarief bij een tussenpersoon omwisselen naar contact geld. Wij vergoeden de kosten van het omwisselen.
4Waarom 7 jaar?
Als mensen al langere tijd in extreme armoede leven, is het moeilijk om daaruit te komen. Eerst moeten de basisbehoeften van mensen zijn vervuld – voldoende voedsel, een goede gezondheid, een veilige woning etc. – voordat mensen echt aan hun toekomst kunnen gaan werken. Daarvoor is tijd nodig. Wij verwachten dat het ongeveer 7 jaar duurt totdat de meeste mensen in een gemeenschap op eigen benen kunnen staan. Dit testen we nu in de praktijk. Ook na afloop van een project blijven we de gemeenschap volgen.