Waterput
June 21, 2022Traditionele cadeaus: de Geit
July 1, 2022Onze wetenschappelijk specialist Rene Heeskens zit bovenop het nieuws over ontwikkelingswerk en basisinkomen. Hij spotte dit interessante artikel. Met toestemming van de Neue Zürcher Zeitung en de schrijver, Wolfgang Kessler, plaatsen we hier het artikel. Vertaald door INclusion.
"INclusion wil armoede wereldwijd bestrijden door het geven van onvoorwaardelijke cash transfers, ofwel een (gedeeltelijk) basisinkomen. We doen dit nu in de praktijk in ons eerste project in Welle, Oeganda. Het idee om armoede te bestrijden door de mensen die in armoede leven gewoon geld te geven is nog relatief nieuw. Toch zijn steeds meer organisaties ermee bezig. Ook grote internationale ontwikkelingsorganisaties, zoals Oxfam, en zelfs de Verenigde Naties, zo is te lezen in dit artikel dat onlangs in de Neue Zürcher Zeitung stond.
Direct geld geven heeft veel voordelen: de armen kunnen het besteden aan hun meest urgente behoeften, corruptie wordt omzeild, het geld blijft niet steken bij intermediaire regeringen, bedrijven en organisaties, en de lokale economie wordt versterkt. De ontvangers krijgen weer ruimte en zelfvertrouwen om aan hun toekomst te werken."
Rene Heeskens
Neue Zürcher Zeitung, 12 mei 2022
Voor een wereldwijd basisinkomen - directe contante betalingen aan de armsten ter wereld kunnen armoede verlichten en corruptie voorkomen
Het Westen pompt enorme hoeveelheden ontwikkelingshulp in het Zuiden, maar helaas bereikt de hulp niet altijd degenen die het nodig hebben.
Rechtstreekse betalingen aan de behoeftigen zouden bureaucratie, corruptie en misdaad kunnen elimineren. De voordelen zouden groot zijn.
Stijgende voedselprijzen, galopperende energiekosten, hogere buitenlandse schulden, knelpunten in de bevoorrading: wereldwijde crises zoals de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie treffen vooral mensen in arme landen. Het is dus goed dat dergelijke crises ook ideeën naar het publiek brengen die voorheen alleen in stilte werden geuit. Een van deze ideeën is een mondiaal basisinkomen.
U kent het debat over een onvoorwaardelijk basisinkomen uit rijke landen als Zwitserland, Duitsland of Frankrijk. Al enkele maanden voert de United Nations Development Agency (UNDP) echter campagne voor een – tijdelijk – basisinkomen voor de 2,48 miljard mensen in 132 ontwikkelingslanden die onder de armoedegrens leven. Het voorstel zou twee vliegen in één klap kunnen slaan: de armoede in de wereld aanpakken, maar ook misbruik van hulpgelden door lokale machtselites voorkomen.
De hulp sijpelt weg
Armoedebestrijding mislukt vaak vanwege lokale machtsstructuren en corruptie. De regeringen van westerse donorlanden onderhandelen al maanden met de Taliban over hulpmaatregelen om de ongebreidelde armoede in het land te bestrijden. Maar Zarifa Ghafani, die burgemeester was van een klein stadje in de buurt van Kabul voordat ze vluchtte, ziet het gevaar 'dat voedsel of hulp voornamelijk onder de Taliban en soldaten zal worden verdeeld'.
Sinds de explosie in de haven van Beiroet in 2020 is er ongeveer $500 miljoen aan hulp naar Libanon gestroomd. Maar volgens een rapport van de Heinrich Böll Foundation sijpelt de hulp weg bij banken, grote bedrijven en politieke groeperingen. "In Libanon kijken de machtselites altijd naar buitenlandse hulp, omdat ze de ultieme bron van deviezen zijn", schrijft de stichting.
Een basisinkomen kan ontwikkelingshulp minder bureaucratisch maken en de lokale economie stabiliseren. Maar alleen als het geld ook echt bij de mensen komt.
Maar zelfs waar miljarden worden geïnvesteerd, bereikt heel weinig geld de lokale bevolking. Bijvoorbeeld in de Iraakse stad Mosul. Een aantal jaren geleden werd een hulpprogramma van 30 miljard dollar goedgekeurd. Tijdens haar bezoek aan Mosul kon Inga Rogg, correspondent van de "Neue Zürcher Zeitung", veel reparaties aan moskeeën en andere belangrijke gebouwen vaststellen. Tegelijkertijd hebben de handelaren in de bazaars weinig omzet omdat de mensen geen geld hebben.
De ontwikkeling in 124 dorpen in Kenia is heel anders. Daar hebben 20.500 inwoners, inclusief kinderen, sinds 2017 elke maand een basisinkomen van $22 - dit is de armoedegrens in Kenia. Het geld komt van de Amerikaanse hulporganisatie Give Directly. Het wordt rechtstreeks aan mensen betaald via een mobiel betalingssysteem. Give Directly wil in tien jaar testen of een basisinkomen armoede op lange termijn kan verminderen.
Volgens eerste studies van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn de resultaten veelbelovend: Volgens Caroline Teti, hoofd van het project, lost een basisinkomen niet alle problemen op: "Iedereen die eerder veel alcohol heeft gedronken, doet het nu nog steeds." Aan de andere kant "zijn er in de dorpen kleine winkeltjes en ambachtelijke bedrijven geopend, en sommige families sparen voor een stuk land of een koe", zegt Caroline Teti. De voedselsituatie is verbeterd. Vooral de vrouwen hadden aan zelfvertrouwen gewonnen, "de gezinscohesie werd versterkt."
Waar haal je het geld vandaan?
UNDP-baas Achim Steiner hoopt op precies dezelfde ontwikkeling in andere landen. En hij krijgt ook goedkeuring van kringen die eerder tegen een onvoorwaardelijk basisinkomen waren. Voor Dominik Enste van het aan werkgevers gerelateerde Instituut voor Duitse economie in Keulen kan een basisinkomen ontwikkelingshulp minder bureaucratisch maken en de lokale economie stabiliseren. Maar alleen als het geld ook echt bij de mensen komt.
Ook over de financiering wordt gesproken. Hulporganisaties zoals Oxfam pleiten voor een wereldwijde vermogensbelasting om een wereldwijd basisinkomen te betalen. Realistischer is echter het voorstel van VN-secretaris-generaal António Guterres om vanwege de coronapandemie buitenlandse schulden voor arme landen kwijt te schelden - en de geplande aflossingstermijnen over meerdere jaren als basisinkomen uit te betalen aan de armsten van het land. Dan zou de schuldafbouw bijdragen aan ontwikkeling.
Om misverstanden te voorkomen: de landen van het Zuiden hebben ook miljarden aan investeringen in infrastructuur nodig. Wil de armoede echter snel worden bestreden, dan moet er ook in de armen worden geïnvesteerd.
Wolfgang Kessler is econoom en publicist.
Link naar het oorspronkelijke artikel: Für ein globales Grundeinkommen – direkte Geldzahlungen an die Ärmsten dieser Welt könnten Armut lindern und Korruption vermeiden